Bij het kiezen van het type airco om te huren, is het van belang welk soort ramen aanwezig isSchuiframen

Bestaan in verticale en horizontale uitvoeringen. Schuiframen zijn makkelijk voor airco’s. In bijna alle gevallen kan ofwel een slang ofwel een koffer naar buiten gehangen worden. Voor nog hogere koel efficiency kunnen we schuimplaat in de opening plaatsen. Maar hoeft niet: binnen is meestal warmer dan buiten.

Draairamen

Draaien naar binnen of naar buiten toe. In beide gevallen kunnen makkelijk koffer of slang naar buiten geplaatst worden. Voor naar binnen draaiende ramen wordt meestal een gewicht op de vensterbank geplaatst. Voor naar buiten draaiende ramen wordt meestal het handvat vast gebonden. Zodoende kan er schuimplaat geplaatst worden, wat niet weg kan vallen.

Kantel ramen

Met scharnier aan de onderkant. Tweedelige airco kan niet, omdat koffer niet naar buiten kan. Slangairco kan wel, als er voldoende ruimte overblijft tussen de muur en het raam. Een ruimte van 11 centimer rond is nodig. De afvoerslang kan makkelijk geklemd blijven. Rest kan afgedicht worden met schuimplaat. – Met scharnier aan bovenkant. Dit is meestal makkelijker. In beide gevallen mag de opening niet te hoog zijn, anders moet de airco op tafels of kasten geplaatst worden.

Bijzonder situaties

Voor een twee-delige airco (met koffer) mogen er geen tralies voor het raam zitten.

×